Lammstek Provençale

När du ska tillaga en stek är en köttermometer ett bra hjälpmedel. Termometern ska visa 70° för rosa lammkött och 75° för genomstekt. Bjud steken med grönsaksgratäng, sky och eventuellt kokt eller stekt potatis.
Antal personer: 8

Ingredienser

2 1⁄2 – 3 kg lammstek med ben
Salt och malen vitpeppar
2 tsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
Smör
Vatten och/eller vitt vin

Gratäng

1 normalstor zucchini
1 normalstor aubergine
4 fasta tomater
Salt, svartpeppar
1/2 dl olivolja
1/2 dl smulat vitt bröd
1/2 dl finhackad persilja
1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och dela vitlöksklyftorna på längden. Putsa steken, gör hål med vass kniv och stick in vitlöken. Gnid in steken med kryddorna. Sätt in en stektermometer i den köttigaste delen och lägg steken i en långpanna. Klicka på smör, häll i 2 dl vatten och stek den i 1 1/2-2 timmar. Ta steken ur ugnen och låt den vila i folie. Vispa ur långpannan med vatten och/eller vitt vin, sila ner skyn i kastrull.
  2. Höj ugnsvärmen till 200°. Skär zucchini, aubergine och tomat i tunna skivor och lägg dem omlott i oljad gratängform. Krydda med salt och peppar och droppa över olivolja. Grädda i 10 minuter.
  3. Kör bröd, persilja och pressad vitlök i matberedare. Strö allt över grönsakerna och droppa på lite mer olja. Gratinera ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och gratängen fått fin färg. Skiva steken och servera med gratängen.