Skivad lammstek med ben & potatisgratäng med fetaost

Rosastekt och örtdoftande lammstek i skivor går snabbt att steka i stekpannan eller grilla en härlig sommarkväll. Marinera ett par timmar innan det är dags att tillaga så blir det riktigt saftigt och gott. Servera gärna tillsammans med den krämiga potatisgratängen med fetaost. Succé!
Antal personer: 4

Ingredienser

1 kg skivad lammstek med ben
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta citronsaft
Timjan
Rosmarin
Salt, peppar, ev persilja

Potatisgratäng med fetaost

10 stora potatisar
2-3 vitlöksklyftor
1 paket fetaost, 150 gram
100 gram babyspenat
2 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
Riven gratängost
Salt, svartpeppar

Gör så här

Gratängen
  1. Skala och skiva potatisen tunt.
  2. Blanda potatis, smulad fetaost och babyspenat i en ugnsfast form.
  3. Salta och peppra.
  4. Blanda grädde, mjölk och pressad vitlök och slå över formen.
  5. Toppa med riven ost.
  6. Gratinera på 200-225 grader tills osten fått fin färg och potatisen är mjuk. Detta tar45-60 minuter. Låt gärna gratängen “stå till sig” minst 10 minuter innan servering.
Köttet
  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg köttbitarna i en plastpåse och häll över marinaden. Gojsa runt ordentligt så köttet blir marinerat runt om. Låt stå ett par timmar.
  2. Ta ut köttet en stund innan det är dags att steka/grilla så det är rumstempererat.
  3. Stek/grilla cirka 4-5 minuter per sida beroende på tjocklek.
  4. Ta sedan upp köttet och slå in det i aluminiumfolie samt låt detvila vid sidan om i 5 minuter innan det serveras.