Dillkött
Dillkött är en av den svenska husmanskostens främsta rätter och såååå gott.
Antal portioner: 8
Ingredienser
1,5 kg benfritt nötkött (grovtrådigt kött, exempelvis bog eller lägg) samt lite märgben.
1,5 l vatten
1,5 tsk salt
1 st morot
1 st purjolök, den vita halvan
10 st vitpepparkorn
1⁄2 tsk dillfrön
1 knippe dill, endast stjälkarna
Salt efter smak
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5-6 dl kokspad
2 tsk ättiksprit (12 %)
1-2 tsk strösocker
Vitpeppar ur kvarn
1 – 2 dl vispgrädde och 1 äggula
1 dl finhackad dill
Salt efter smak
Gör så här
- Skär köttet i 3-4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten och salt eller buljong i en annan kastrull.
- Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen (på så vis minimerar man de partiklar som lossnar från köttet).
- Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.
- Lägg i moroten, purjolökshalvan, kryddor och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15 – 30 minuter, eller tills köttet är riktigt mört.
- Lägg över köttet i en kastrull.
- Gör sedan iordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 5-6 deciliter av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt ättika, socker, vitpeppar och dill. Om man vill kan man röra ut en äggula i 1 – 2 deciliter vispgrädde och röra ner i grytan. Efter det får grytan inte koka, bara sjuda. Smaka av med lite salt. Servera med kokt potatis.
Lite tips från Lilla Spännefalla
- Låt lite märgben koka med i grytan så blir såsen ännu godare.