Dansk fläskstek med spröd svål
Svålen är en delikatess!
Antal personer: 4
Ingredienser
1.0 kg kotlettrad eller färsk skinka med svål
2 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk ingefära
saft av 1 apelsin
Sås
5 dl sky + vatten
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1.5 dl grädde
pressad apelsinsaft
salt peppar
Gör så här
- Be att få svålen ribbad i affären eller skär själv med en vass kniv ner en bit i fettlagret.
- Fyll en långpanna till ca 1/3 med vatten och ställ in den i 250° varmugn. Låt vattnet koka i långpannan. Lägg sedan i steken med svålsidan nedåt. Låt den stå ca 15 minuter i ugnen. Tag upp köttet och torka av det. Sänk värmen i ugnen till 160°.
- Blanda samman salt, peppar och ingefära. Torka av köttet igen och gnid in det med kryddblandningen, se till så att det kommer kryddor mellan ribborna också.
- Lägg köttet på galler över långpannan med svålsidan uppåt och ringla över pressad apelsinsaft. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet och stek tills termometern visar 72°, ca 1 1/2-2 timmar.
- Vill man ha en hårdare och knaprigare svål så ökar man ugnsvärmen till 225 grader något tidigare och låter köttet steka tills svålen blivit hård och knaprig (ca 5-10 minuter). Akta dock så att svålen inte blir vidbränd.
- Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält matfettet i en kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med skyn och låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och eventuellt pressad apelsinsaft.
- Slå in köttet i aluminiumfolie och låt det vila en stund innan det skäres upp och serveras tillsammans med äppelmos, rödkål, sås och potatis.