Köttgryta med apelsin
En mustig gryta med nöt, gris eller lammkött och läcker smak av apelsin och oliver. Servera med kokt ris.
Antal personer: 4
Ingredienser
600 g grytbitar från nöt, gris eller lamm
120 g steklökar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 apelsin
20 svarta oliver
4 dl köttbuljong
salt och malen svartepppar
1⁄2 röd spansk chili
smör att steka i
1⁄2 tsk torkad timjan
Gör så här
- Skär köttet i tärningar och skala löken. Bryn köttet och fräs löken i smör. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongen. Krydda med timjan, chili, salt och peppar och låt grytan koka tills köttet känns mört. Det tar ungefär 1 timme.
- Hacka chilin fint. Riv skalet av halva apelsinen. Skala och filea apelsinen (altenativt skär i bitar). Lägg i chili, rivet apelsinskal, apelsinfiléer och oliver i grytan strax före servering.
Lite tips från Lilla Spännefalla
- Har ni inga steklökar hemma går det lika bra med vanlig lök ca 2 st stora gula.
- Går även bra att strunta i chilin om man inte har någon sådan hemma.