Dillkött på lamm
Väldigt gott långkok, här gjord på lamm som har lite mer karaktär än kalv, sjukt smarrigt.
Antal personer: 4
Ingredienser
4 st lammlägg (eller annat kokkött motsvarande 1200 g, gärna bog eller nacke)
1 msk vetemjöl
1 st gul lök
1 st purjolök (det vita)
100 g rotselleri
2 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
1 kvist timjan
Dillkvistar
3 tsk salt
2 dl grädde
Ättika och socker efter smak
2 msk finskuren dill
Tillbehör
Pressad potatis och kokta morötter.
Gör så här
- Koka upp läggen en gång i kallt vatten för att blanchera det (förvälla det).
- Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten och ha i vetmjölet. Skala och skölj grönsakerna noga.
- Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
- Tillsätt lagerblad, vitpeppar, timjan och salt.
- Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca 2-3 tim.
- Sila av köttet och spara buljongen. Reducera buljongen till 1/3 och häll sedan i grädden i buljongen och koka upp.
- Smaka av med ättika och socker och red av med mjöl uppblandat med lite vatten. Mixa sedan och smaka av med salt och peppar.
- Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå. Servera med de goda tillbehören.
Lite tips från Lilla Spännefalla
- Prova inlagda rödbetor till, det är jättegott.