Grillad lammbog
Saftig lammbog från grillen som serveras med ljummen äpplevinägrett och tomatsallad.
Antal personer: 4-6
Färdigt på: 35-40 min
Ingredienser
Lammbogen
Ca 2 kg urbenad lammbog med läggbenet kvar
1 st vitlök
Färsk rosmarin
1 msk salt
1 dl olivolja
Äpplevinaigrette
2 st finhackade schalottenlökar
1 dl olivolja
2 tsk mörkt muscovadosocker*
1 st citron, saft
3 msk vatten
1-2 dl äpplepuré**
2 msk grov senap
Tomatsallad med brödkrispiga brödsmulor
1 kg blandade tomater
Stekskyn från lammet
Salt och peppar
200 g färsk vitt bröd
1-2 msk olivolja
Gör så här
Lammbogen
- Sätt igång grillen och låt det bildas en bra glödbädd.
- Grilla köttet tills det blir en god grillyta. Lägg upp bogen på en rostfri ugnsform, gnid in köttet med salt, svartpeppar vitlök och rosmarin samt 0,5 dl av oljan.
- Fördela glödbädden i sidorna och sätt formen på grillgallret. Sätt på locket och öppna spjället. Efter 10 minuter kan du börja ösa lammet med resterande oljan. Vänd köttet lite då och då.
- Grilla köttet till en innertemperatur av 58 grader eller i ca 20 minuter, låt vila i ca 10 minuter innan det ni skär upp det. Spara stekskyn till tomatsalladen.
Äpplevinaigrette
- Lägg lök, olja, socker, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud det sedan i ca 5 minuter.
- Ta i äpplepuré och grov senap tills det blir en rinning men ändå lite tjock vinaigrette.
- Smaksätt med svartpeppar och salt.
Tomatsallad med krispiga brödsmulor
- Dela tomaterna med stjälken, på hälften, på längden. Lite hur man vill.
- Lägg i en skål och blanda i ca 1-2 msk av lammskyn, ta direkt ur ugnen.
- Skär bort kanterna på brödet, grilla det gyllenbrunt och knaprigt.
- Riv det i bitar och blanda upp med tomatsalladen.
* Muscovadosocker är ett råsocker som tillverkas av sockerrör från Mauritius.
** Äpplepuré hittar man utan socker i barnmatshyllan!