Lammrostbiff med basilika- och citronolja
Rostbiffen är en del av lammsteken och blir mycket mör och god. Det går mycket bra med andra styckningsdetaljer från steken.
Antal personer: 4
Ingredienser
600 g lammrostbiff
2 tsk salt
Smör till stekning
Marinad
1 1⁄2 msk timjan
2 kvistar rosmarin
2 st hackade vitlöksklyftor
1 tsk nymald svartpeppar
1 dl olivolja
Ört- och citronolja
1 kruka basilika
1 citron
1 dl fin olivolja
1⁄2 tsk salt
Gör så här
Rostbiffen ska gärna marineras i minst 6 timmar.
- Blanda marinaden i en bunke och lägg ner rostbiffarna. Blanda runt så att alla kommer åt marinaden. Låt gärna marinera 6 timmar eller mer.
- Ört- och citronolja:
- Mixa basilikan, riv det yttersta på citronskalet och blanda ner. Tillsätt oljan och mixa igen. Smaka av med salt.
- Sätt ugnen på 125°. Bryn lammrostbiffarna i smör. Salta undertiden.
- Lägg sedan rostbiffen på plåt med bakplåtspapper och låt steka färdigt i ugnen. Stick in en termometer och stek till cirka 58° för rosa kött.
- Låt köttet vila 15 minuter innan du skär upp och servera med citronoljan och exempelvis potatisgratäng eller glaserade rotfrukter enligt nedan.
Glaserade rotfrukter 200-225°C
Palsternacka, potatis, morötter, rödlök, vitlök. Lägg dem skivade i större bitar på ett ungsäkert fat, strö över timjan, olivolja och salt, stek ca 35 min.