Lammytterfilé ala Lilla Spännefalla

Lammytterfilé kryddad med champinjonsalt. Enkelt att tillaga och jättegott!
Antal personer: 4

Ingredienser

700 g finputsad lammytterfilé Finmalen vitpeppar
Champinjonsalt
ramslöksolja alt raspolja

Sås

Rödvin
Matlagningsgrädde
Soya
Smör

“Topping”

Rökta champinjoner

Foto: Günther Samuelsson

Gör så här

  1. Gnid in lammytterfilén med champinjonsalt och strö på lite peppar.
  2. Låt lammfilén stå framme ett tag så att den får rumstemperatur.
  3. Hetta upp ramslöksoljan i en panna på hög värme och bryn sedan köttet kraftigtrunt om (ca 40sekunder). Börja med ”snittsidorna” och därefter runt om (dettaför att köttsaften skall stanna kvar i köttet).
  4. Sänk därefter värmen något och bryn filén ytterliggare ca 2 minuter på varjesida.
  5. Tag ur pannan och låt köttet vila ca 10 minuter inslaget i aluminiumfolie påköksbänken.
  6. Medan köttet vilar gör man en enkel sås av skyn i stekpannan (häll i lite frånvarje: rödvin, matlagningsgrädde, soya, smör och låt det puttra en stund på svag värme så att den blir lite krämig). Tänk på att det bara behövs lite sås på köttet.
  7. Skiva filén och häll lite sås över och servera med stekt skivad potatis som på bilden alternativt en krämig potatisgratäng och glöm inte grönsakerna exempelvis haricots verts och morötter.
  8. Avsluta med att smula sönder lite rökta champinjoner och strö över köttet och potatisen. Smaklig måltid!