Lammytterfilé ala Lilla Spännefalla
Lammytterfilé kryddad med champinjonsalt. Enkelt att tillaga och jättegott!
Antal personer: 4
Ingredienser
700 g finputsad lammytterfilé Finmalen vitpeppar
Champinjonsalt
ramslöksolja alt raspolja
Sås
Rödvin
Matlagningsgrädde
Soya
Smör
“Topping”
Rökta champinjoner
Gör så här
- Gnid in lammytterfilén med champinjonsalt och strö på lite peppar.
- Låt lammfilén stå framme ett tag så att den får rumstemperatur.
- Hetta upp ramslöksoljan i en panna på hög värme och bryn sedan köttet kraftigtrunt om (ca 40sekunder). Börja med ”snittsidorna” och därefter runt om (dettaför att köttsaften skall stanna kvar i köttet).
- Sänk därefter värmen något och bryn filén ytterliggare ca 2 minuter på varjesida.
- Tag ur pannan och låt köttet vila ca 10 minuter inslaget i aluminiumfolie påköksbänken.
- Medan köttet vilar gör man en enkel sås av skyn i stekpannan (häll i lite frånvarje: rödvin, matlagningsgrädde, soya, smör och låt det puttra en stund på svag värme så att den blir lite krämig). Tänk på att det bara behövs lite sås på köttet.
- Skiva filén och häll lite sås över och servera med stekt skivad potatis som på bilden alternativt en krämig potatisgratäng och glöm inte grönsakerna exempelvis haricots verts och morötter.
- Avsluta med att smula sönder lite rökta champinjoner och strö över köttet och potatisen. Smaklig måltid!