Örtfylld lammstek med honungsslungade morötter och persiljepotatis

En härlig rätt med lammstek för en middagsbjudning med 8–10 personer. Tillbehören är viktiga. Bjud på gelé, inlagd gurka, honungsslungade morötter och persiljepotatis till.
Antal personer: 8-10

Ingredienser

1 st lammstek med ben på 3 1/2 kg 100 g skivad kallrökt fläsksida
0.5 kruka salvia
3 kvist rosmarin
6 st vitlöksklyftor
1 st citron, skalet
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Persiljepotatis

600 g färskpotatis eller annan delikatesspotatis
Rapsolja till pannan
Salt
Några kvistar bladpersilja, grovt hackad

Honungsslungade morötter

1 st tärning grönsaksbuljong
10 st morötter, gärna gula och orange
50 g smör
2 msk honung
1 knippe färsk dragon

Gör så här

  1. Gör 2-3 centimeter djupa hål över hela köttytan på lammsteken.
  2. Grovhacka salvia, repad rosmarin och vitlök. Riv skalet av citronen. Blanda medolivoljan och smaksätt med salt och peppar. Mortla gärna.
  3. Hacka den kallrökta fläsksidan och blanda ihop den med örtblandningen. Tryck inörtblandningen i varje hål i steken.
  4. Lägg steken med den feta sidan uppåt på ett galler som placeras på en långpanna.Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
  5. Sätt in i 225° varm ugn. Ugnsstek i 20 minuter. Minska sedan värmen till 175°.
  6. Vänd eventuellt på köttet och stek i ytterligare 70–90 minuter eller tills termometernvisar 74-75° för rosa kött.
  7. Låt steken vila i folie i 10–15 minuter innan den skärs upp.
  8. Koka potatisen nästan mjuk i saltat vatten. Häll av. Hetta upp rapsolja i en panna. Stek potatisen i några minuter.
  9. Salta och tillsätt den grovt hackade persiljan.
  10. Koka upp buljongen till morötterna. Skala och dela morötterna mitt itu på längden.
  11. Koka morötterna i buljongen i ca 5–10 minuter. Häll av buljongen.
  12. Smält ihop smör och honung i en kastrull på svag värme.
  13. Tillsätt dragon och de kokta morötterna. Blanda väl.
  14. Skär upp steken och servera tillsammans med tillbehören på ett stortfat.