Portergryta
Enkelt och suveränt gott!
Antal personer: 6
Ingredienser
Ca 1 kg renskurna oxgrytbitar, ca 2 cm stora
1 flaska (33 cl) porter
1/2 dl svartvinbärssaft
3/4 dl kinesisk soya
1/2 tsk torkad timjan
6 krossade vitpepparkorn
6 krossade svartpepparkorn
4-6 krossade enbär
1 oxbuljongtärning
2 gula lökar
2-3 stora morötter
2 vitlöksklyftor
1 påse wokgrönsaker (ca 400g)
Ca 1 msk Maizenaredning
Kalvfond, vitpeppar, rikligt hackad persilja och kokt potatis
Gör så här
- Koka upp porter, svartvinbärssaft och soja med kryddor och buljongtärning.
- Lägg i köttet i omgångar och låt grytan koka kraftigt under tiden. Sänk värmen, läggpå lock och koka ca 45 min.
- Ansa lök och morötter och skär i tärningar. Hacka vitlöken smått. Lägg ner detta igrytan och låt puttra ytterligare 35-40 min tills köttet är helt mört.
- Späd med lite vatten efter hand så allt täcks.
- Lägg i grönsakerna när köttet är mört och låt koka några min.
- Red sedan av grytan med maizena. Smaka av med kalvfond och peppar. Strömassor av persilja över och servera med kokt potatis.
Lite tips från Lilla Spännefalla
- Skippa vitlöken för att känna köttets smak mer.
- Vill man lyxa till det kan man byta ut nötgrytbitarna mot älggrytbitar vilket också blirväldigt gott.
- Wokgrönsakerna är absolut inget måste och då passar det ypperligt med tillbehörensvart vinbärsgelé samt inlagd gurka.