Porterstek

Enkelt och suveränt gott!
Antal personer: 6

Ingredienser

1,5 kg benfritt kött fransyska, innanlår, utvalda bogdelar
0,75 dl kinesisk soja
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 st flaska porter (33 cl)
1 st stor gul lök, skuren i klyftor
8 st enbär, stötta
10 st svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan

Gräddsås

8 dl av kokspadet
2 dl grädde
4 msk vetemjöl
3 msk rönnbärs- eller vinbärsgelé

Till servering

Kokt potatis
Pressgurka
Svartvinbärsgelé

Foto: Linda Samuelsson

Gör så här

  1. Häll soja, saft och porter i en gryta som precis rymmer köttet. Lägg i lök och kryddor.
  2. Lägg i steken och köka upp. Sänk värmen och koka på svag värme under lock ca 1,5 timme. Ös steken några gånger under tiden. Låt den vila i buljongen minst 15 minuter. Lyft upp steken och vira in den i aluminiumfolie.
Såsen
  1. Sila och mät kokspadet, späd eventuellt med vatten till 8 dl. Koka upp kokspadoch grädde. Rör ut mjölet med 1 dl vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka cirka 5 minuter. Blanda i gelé och smaka av.
  2. Skär steken i skivor (tunna eller tjock beroende på smak) och servera med sås, koktpotatis, pressgurka och svartvinbärsgelé.