Lilla Spännefallas Vildsvinsgryta
Antal personer: 4
Ingredienser
1000 g grytbitar från vildsvin
3 stora gula lökar
100 g Lilla Spännefallas rökta sidfläsk
500 g soppgrönsaker (exempelvis morötter, selleri, palsternacka, persilja osv)
8 st finkrossade enbär
2 lagerblad
Salt & nymalen peppar
1 msk tomatpuré
100 ml rödvin
300 ml kalvfond
Gör så här
- Hacka löken grovt och skiva soppgrönsakerna i bitar.
- Stek på sidfläsket så att de blir knuspriga. Plocka upp dem och stek grytbitarna i det kvarvarande fettet från sidfläsket. Låt grytbitarna få guldbrun färg (stek om möjligt i två omgångar eftersom alla grytbitar inte får plats i en stekpanna).
- Tillsätt den grovt hackade löken och låt den också få färg.
- Därefter tillsätts de skivade soppgrönsakerna samt tomatpurén och det hela får också bli guldbrunt.
- Tillsätt kalvfonden och smaksätt därefter med rödvin, salt, peppar, enbär och lagerblad. Låt grytan koka på svag värme i cirka 1 timme. Tillsätt lite vatten då och då så att mängden vätska i grytan består. Provsmaka en grytbit i slutet av kokningstiden så att den inte faller isär dvs kokas för länge.
- Lägg nu tillbaka det stekta sidfläsket i grytan.
- Om inte grytan är tillräckligt ”krämig” så kan man vispa ner lite mjöl uppblandat med kallt vatten i grytan och låta det koka i cirka 2 minuter. Observera att mjölet och vattnet skall blandas klimpfri i en separat skål dessförinnan (ca 3 msk mjöl och vatten så att det förblir flytande) .
- Servera med potatis.