Lilla Spännefallas Vildsvinsgryta

Antal personer: 4

Ingredienser

1000 g grytbitar från vildsvin
3 stora gula lökar
100 g Lilla Spännefallas rökta sidfläsk
500 g soppgrönsaker (exempelvis morötter, selleri, palsternacka, persilja osv)
8 st finkrossade enbär
2 lagerblad
Salt & nymalen peppar
1 msk tomatpuré
100 ml rödvin
300 ml kalvfond

Gör så här

  1. Hacka löken grovt och skiva soppgrönsakerna i bitar.
  2. Stek på sidfläsket så att de blir knuspriga. Plocka upp dem och stek grytbitarna i det kvarvarande fettet från sidfläsket. Låt grytbitarna få guldbrun färg (stek om möjligt i två omgångar eftersom alla grytbitar inte får plats i en stekpanna).
  3. Tillsätt den grovt hackade löken och låt den också få färg.
  4. Därefter tillsätts de skivade soppgrönsakerna samt tomatpurén och det hela får också bli guldbrunt.
  5. Tillsätt kalvfonden och smaksätt därefter med rödvin, salt, peppar, enbär och lagerblad. Låt grytan koka på svag värme i cirka 1 timme. Tillsätt lite vatten då och då så att mängden vätska i grytan består. Provsmaka en grytbit i slutet av kokningstiden så att den inte faller isär dvs kokas för länge.
  6. Lägg nu tillbaka det stekta sidfläsket i grytan.
  7. Om inte grytan är tillräckligt ”krämig” så kan man vispa ner lite mjöl uppblandat med kallt vatten i grytan och låta det koka i cirka 2 minuter. Observera att mjölet och vattnet skall blandas klimpfri i en separat skål dessförinnan (ca 3 msk mjöl och vatten så att det förblir flytande) .
  8. Servera med potatis.