Rådjurssadel
Antal personer: 4
Ingredienser
1 st rådjurssadel, 1.2–1.5 kg
50 g smör, rumstempererat
Salt, efter smak
Nymalen vitpeppar, efter smak
1 st gul lök
1 st morot
1 liten bitrotselleri, ca 100 g
2 msk tomatpuré
Vatten
1 dl rödvin
2 st lagerblad
0.5 tsk timjan, torkad
5-6 st enbär
Sås
Rådjursfond (se beredning nedan)
1 msk rönnbärsgelé (alt svartvinbär)
Salt, efter smak
Nymalen vitpeppar, efter smak Maizena redning mörk, ev
Gör så här
Rådjur
- Värm ugnen till 175 grader.
- Putsa sadeln från eventuella hinnor och gnid in den med smöret.
- Salta och peppra rikligt.
- Skala och skär löken och rotsakerna i bitar.
- Lägg dem i botten på en ugnsform och lägg sadeln ovanpå med bensidan neråt.
- Stek i ugnen tills köttet har en temperatur på 65–70 grader, 35–40 minuter.
- Ta upp köttet ur formen, lägg det med köttsidan neråt och låt svalna.
- Skär sedan ut inner- och ytterfiléerna.
- Värm ugnen till 250 grader (grillfunktion).
- Hacka benet från sadeln i några bitar och lägg dem ovanpå löken och rotsakerna i ugnsformen.
- Klicka på tomatpuré och rosta alltsammans högt upp i ugnen i 5–10 minuter.
- Det blir lätt bränt i den här temperaturen, så håll ett öga på ugnen.
- Häll i en kopp vatten i formen och vispa ur alltsammans, ner i en kastrull.
- Häll i vinet i kastrullen och ytterligare vatten tills det täcker allt.
- Tillsätt lagerblad, timjan och enbär och koka upp.
- Sänk värmen och låt sjuda under lock i 30 minuter.
- Sila av och låt fonden sjuda utan lock tills en tredjedel av vätskan återstår.
Sås
- För en tjockare konsistens på såsen – vispa ner redning.
- Inför servering Värm ugnen till 150 grader.
- Skär filéerna i 1–2 cm tjocka skivor och värm dem i ugnen i några minuter, alternativt i mikrovågsugn.
- Häll kokhet sås över filéerna och servera dem tillsammans med
- rönnbärsgele, potatisgratäng och gärna lite kokta, smörslungade rotfrukter.