Lamm
Bräserad lammbringa med vitlök, rosmarin och citron
Lammtunnbringan fylls med klassiska lammkryddor; färsk rosmarin, vitlök och citron, och tillagas långsamt i ugn med rotsaker och tomater. Brässeringen med vin och buljong i låg temperatur tar fram lammets alla fina smaker och ger även grunden till en mustig sås. Lammrullen serveras med rostad potatis, spenat, oliver och parmesanost som förstärker smakupplevelsen av Italien och Toscana.
Antal personer: 4
Citrondränkta lammracks
Lammracks med citrondressing och vitlök. Enkel att tillaga och jättegod! Servera med klyftpotatis till.
Antal personer: 4
Dillkött på lamm
Väldigt gott långkok, här gjord på lamm som har lite mer karaktär än kalv, sjukt smarrigt.
Antal personer: 4
Grekisk lasagne
Antal personer: 4
Grillad lammbog
Saftig lammbog från grillen som serveras med ljummen äpplevinägrett och tomatsallad.
Antal personer: 6-8
Färdigt på: 35-40 min
Lammgryta från medelhavsköket
Maten vid Medelhavet har alltid ansetts extra hälsosam. Den här grytan är både lättlagad, nyttig och god och dessutom riktig smalmat. Servera med kokt ris och brytbönor.
Antal personer: 4
Lammrostbiff med basilika- och citronolja
Rostbiffen är en del av lammsteken och blir mycket mör och god. Det går mycket bra med andra styckningsdetaljer från steken.
Antal personer: 4
Lammsmäcka
En gotländsk specialitet, god som huvudrätt eller utflyktsmat. Härlig och annorlunda kryddning!
Antal personer: 4
Lammstek med äpple, vitlök och rosmarin
Lammstek med äpple, vitlök och rosmarin. Lammstek med ben är lätt att laga i ugnen och i detta recept får den fin smak av äpple och rosmarin.
Antal personer: 10
Lammstek Provençale
När du ska tillaga en stek är en köttermometer ett bra hjälpmedel. Termometern ska visa 70° för rosa lammkött och 75° för genomstekt. Bjud steken med grönsaksgratäng, sky och eventuellt kokt eller stekt potatis.
Antal personer: 8
Lammytterfilé ala Lilla Spännefalla
Lammytterfilé kryddad med champinjonsalt. Enkelt att tillaga och jättegott!
Antal personer: 4
Maggans fyllda lammrulle
Antal personer: 4-6
Färdigt på: 1 tim 40 min
Ört- och fetafylld lammrulle
Den här rätten är suveränt god och inte svår att göra. Konsten är att rulla och binda ihop köttet så att inte fyllningen rinner ut. Slå en snara runt rullens ena ände, för ner garnet en bit, slå en ny snara osv tills hela rullen har ringar av garn. Och rinner lite fyllning ut ändå så bara ös den över köttet när du serverar.
Antal personer: 4
Örtfylld lammstek med honungsslungade morötter och persiljepotatis
En härlig rätt med lammstek för en middagsbjudning med 8–10 personer. Tillbehören är viktiga. Bjud på gelé, inlagd gurka, honungsslungade morötter och persiljepotatis till.
Antal personer: 8-10
Osso buco på lamm
Osso buco är klassisk italiensk mat. Går att förbereda och värmas till serveringen. Gör den gärna dagen före. Köttet, rotfrukterna och alla de andra smakerna kommer då till sin rätt. Hoppa inte över gremolatan, det vill säga raspet av citron, persilja och vitlök. Det ger grytan en härlig doft och fräschet.
Antal personer: 8-10
Provencalsk lammgryta med vita bönor
En riktigt mustig och god lammgryta. Smaksatt med vitlök, tomat, timjan med mera. Lammgryta är gott att koka på de segare delarna av lammet som hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog. Perfekt att koka på lammkött med ben som annars är svårt att bena ur – koka med allt så får du god smak och köttet.
De vita bönorna blötläggs och kokas innan så att du har dem kokta och kalla. Så du får ha någon dags framförhållning. Tips är att koka ett helt paket och frysa in det som inte går åt.
Antal personer: 4
Skivad lammstek med ben & potatisgratäng med fetaost
Rosastekt och örtdoftande lammstek i skivor går snabbt att steka i stekpannan eller grilla en härlig sommarkväll. Marinera ett par timmar innan det är dags att tillaga så blir det riktigt saftigt och gott. Servera gärna tillsammans med den krämiga potatisgratängen med fetaost. Succé!
Antal personer: 4
Stekta lammskivor med ben
Finns det något godare än stekt skivad lammstek? Det här är ett snabbt och enkelt sätt att tillaga lammstek och man slipper dessutom att köpa en hel stek.
Antal personer: 2
Trancherad lammstek med grekisk sallad
Sommartid passar det att servera stekt eller grillat lammkött med endast en matig sallad. I den här rätten används färdigskurna tjocka skivor av lammstek. Det är ett snabbt och enkelt sätt att tillaga lammstek och man slipper dessutom köpa en hel stek.
Antal personer: 4